SUSTAINABILITY GAAP

Incompany trainingen voor professionals

SUSTAINABLE GAAP

Incompany trainingen voor professionals

SUSTAINABILITY GAAP

De term SUSTAINABILITY GAAP staat voor Sustainability Generally Accepted Accounting Principles en wordt gebruikt om het stelsel van duurzaamheidsverslaggevings- en accountingsprincipes zowel financieel als niet financieel aan te duiden die van toepassing is in Nederland en in landen waarin de International Sustainability Standards Board, ISSB, en hun duurzaamheidsstandaarden accepteren.

In Nederland zijn meer dan 50.000 rechtspersonen gebonden aan de Corporate Sustainability Reporting Directive.

Binnenkort moet een grote groep bedrijven verplicht gaan rapporteren over duurzaamheidsbeleid en prestaties. In april 2021 heeft de Europese Commissie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aangenomen. Deze regelgeving verplicht bedrijven te rapporteren over de milieu- en sociale impact van bedrijfsactiviteiten en verplicht om deze informatie te laten toetsen door een externe accountant. De richtlijn heeft als doel kwaliteit van informatie en transparantie over milieu- en sociale impact van bedrijven te vergroten, en zo de transitie naar een duurzame economie in lijn met het Parijse klimaatakkoord te ondersteunen.

De CSRD is een uitbreiding van de bestaande Europese richtlijn rondom  duurzaamheidsverslaglegging: de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). Deze NFRD kwam in 2018 van kracht en schrijft voor dat bedrijven van openbaar belang (zoals banken, verzekeraars en beursgenoteerde bedrijven) met meer dan 500 werknemers rapporteren over hoe zij omgaan met zaken als milieuvervuiling, maatschappelijke verantwoordelijkheid, mensenrechten en diversiteit.

Met de CSRD wordt de scope van bedrijven die moeten rapporteren aanzienlijk verruimd. Deze geldt namelijk voor alle beursgenoteerde bedrijven, en daarnaast voor bedrijven die aan twee van de volgende drie criteria voldoen:

  • Meer dan 250 medewerkers.
  • Meer dan 40 miljoen omzet.
  • Meer dan 20 miljoen op de balans.

In lijn met de NFRD moesten al zo’n 100 Nederlandse ondernemingen (12.000 in Europa) rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties; met de CSRD gaat deze verplichting voor zo’n 50.000 ondernemingen in Europa gelden.

Welke verplichtingen gelden er onder de CSRD?

Het format en exacte criteria voor verslaglegging zijn nog in ontwikkeling. In ieder geval moet de verslaglegging de volgende componenten bevatten:

  • Gegevens op basis van dubbele materialiteitsprincipe: 1) welke materiële duurzaamheidsontwikkelingen leiden tot mogelijke risico’s voor het bedrijf (bijvoorbeeld in vorm van grondstoffen schaarste of productieverstoringen door extreme weersomstandigheden, maar ook transitierisico’s zoals klimaatzaken) en 2) welke materiele impacts heeft het bedrijf op mensen en milieu (zoals biodiversiteitsverlies of mensenrechtenschendingen in de keten).
  • Informatie over de lange termijndoelstellingen van het bedrijf wat betreft duurzaamheid, en voortgang ten aanzien van die doelstellingen (in tegenstelling tot slechts de resultaten in een bepaald jaar).
  • Naast objectieve cijfers over milieu, ook informatie over immateriële zaken als sociaal kapitaal.
  • Koppeling van rapportage in lijn met andere recente Europese regelgeving: de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en EU Taxonomy. Naast inhoudelijke vereisten, volgt nu ook de verplichting het verslag te laten toetsen door een accountant en het verslag beschikbaar te maken in elektronisch (XHTML) format. Deze vereisten leveren, naar verwachting, een belangrijke bijdrage aan meer kwaliteit en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsverslagen.

Kortom , tijd voor een cursus?

Wij bieden u de volgende trainingen

UPDATE

Wijzigingen in verslaggevings- regels volgen elkaar in razend tempo op. Wat vroeger de norm was geldt vandaag de dag niet meer. Door het volgen van een update bent u helemaal bij met zowel de geldende wet- en regelgeving alsmede met aankomende wijzigingen daarin. Een update wordt vier keer per jaar gegeven en duurt 4 uur.

ESSENTIALS

Bent u als financial vooral geïnteresseerd in een overzicht van de gelde wet- en regelgeving op het gebied van externe verslaggeving, dan wel bent u geïnteresseerd in de verschillen tussen lokale standaarden en internationale standaarden, laat u dan op een inspirerende wijze bijscholen in een Essentials training. Een Essentials training duurt 1 dag.

BOOTCAMP

U wilt de opgelopen achterstand in externe verslaggeving op een snelle manier inlopen omdat u bijvoorbeeld een nieuwe aanstelling heeft gekregen, uw onderneming uitbreidt naar het buitenland of is overgenomen door (inter)nationale organisatie. In Bootcamp wordt u in een intensief twee tot driedaags programma onderdompelt in de materie die voor u van toepassing is en bent in een mum van tijd helemaal bij.

TAILORMADE

Als u geen interesse heeft in een update, Essentials en Bootcamp misschien is dan een Tailor Made training iets voor u. In overleg met u en uw organisatie maken wij een training op maat waarin alle voor u benodigde kennis en vaardigheden worden bijgebracht in het voor u wenselijke tempo en diepgang van de materie. Schroomt u hier niet naar te vragen, anders dan u wellicht zou denken, worden wij vandaag de dag meer en meer gevraagd om Tailor made trainingen te verzorgen.

TIJDSDUUR: 4 UUR

TIJDSDUUR: 1 DAG

TIJD: 2-3 DAGEN

TIJD: MIN. 4 UUR

Deze bedrijven gingen u voor

Wilt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien